Vezi cand ai nevoie de o astfel de operatie

In chirurgie una dintre cele mai frecvente operatii este operatia pentru deviatie de sept. Deviatia de sept este o anomalie de forma si pozitie a septului nazal care determina blocaje ale foselor nazale. Septul nazal este un perete care imparte cavitatea nazala in doua parti egale denumite fose nazale.

De pe doctormit.ro aflam ca printre cauzele cele mai comune sunt cele de natura congenitala sau dobandite in urma unui traumatism in timpul nasterii mai ales pe cale naturala, dar si din traumatisme dobandite pe parcursul vietii din lovituri cu obiecte contondente sau agresiuni fizice. Cel mai mare procent de persoane adulte prezinta deviatii ale septului nazal.

De cele mai multe ori se recurge la operatie pentru deviatie de sept. Acest lucru se datoreaza simptomelor care de obicei sunt neplacute si ne afecteaza calitatea vietii. Printre simptomele cu care se manifesta deviatia de sept se numara respiratia nazala dificila, respiratie orala compensatorie nocturna sau diurna, sforait nocturn, dureri de cap de origine nazala, episoade de apnee de somn, diminuarea sau absenta mirosului.

Daca prezentati una dintre aceste simptome, pentru a fi siguri de diagnostic, doctormit.ro recomanda efectuarea unui examen clinic de specialiatite pe ORL. Medicul specialist va recomanda efectuarea unor noi investigatii daca va fi cazul.

Cu privire la tratament, acesta consta doar in interventie chirurgicala, care poate fi efectuata in orice perioada din an. Operatia de deviatie de sept presupune corectarea diformitatilor septale astfel incat sa poate fi restabilita o respiratie corecta nazala. Operatia se efectueaza doar in interiorul nasului, in urma acesteia nu raman cicatrici si nu se modifica forma exterioara a nasului dupa interventie.

In cazul in care deviatia de sept nu va fi tratata, in timp, afectiunea poate genera otite medii cronice, sinuzite cronice, rinofaringite cronice, laringita cronica, astm bronsic, cefalee persistenta, sindrom de apnee in somn. De asemenea, pot scadea performantele intelectuale si fizice in urma lipsei unui somn odihnitor sau irascibilitate.

In concluzie, doctormit.ro recomanda efectuarea unui consult de specialitate daca pacientul acuza simptomele prezentate mai sus si in acelasi timp este necesar sa constientizeze riscurile netratarii afectiunii. Sunt pacienti care folosesc substante vasoconstrictoare in vederea decongestionarii nazale temporare, insa, vor dezvolta o dependenta de acestea.

In zilele noastre, chirurgia moderna poate sa ne imbunatateasca calitatea vietii luand cele mai bune decizii in acest sens. Pe de alta parte, perioada de spitalizare pentru operatia de deviatia de sept este una foarte scurta, de 24 de ore, inclusiv perioada de recuperare este una foarte scurta. Toate acestea sunt motive suficiente astfel incat pacientii sa ia decizia de corectie chirurgicala a deviatiei de sept de care sufera.

Alte informatii puteti descoperi din urmatorul videoclip DoctorMIT:

Leave a Comment