Efectele razelor solare asupra pielii

Expunerea la soare este responsabila pentru cea mai mare parte a imbatranirii vizibile a pielii – mult mai mult decat toti ceilalti factori combinati, astfel ca ridurile si bronzarea se afla in stransa legatura. Razele UV sunt principala cauza a ridurilor, a pigmentarii, a petelor solare, a elasticitate reduse a pielii, a degradarii texturii pielii, precum si a multor alte semne de imbatranire a pielii.

Din pacate pentru cei care iubesc soarele precum si celelalte modalitati de bronzare artificiala, un bronz „sanatos” nu exista. Chiar daca bronzul poate face ca o persoana sa fie considerata mai atragatoare, poate crea, de asemenea, o multime de probleme de sanatate, iar cei care obisnuiesc sa mearga la bronzat in mod regulat au tendinta de a dezvolta o forma de cancer de piele mai tarziu in viata.

Rolul melaninei si foto-imbatranirea

Atunci cand ne expunem razelor UV, nivelul pigmentului pielii, numit melanina, creste, cauzand modificarea culorii pielii. Aceasta crestere a melaninei reprezinta defapt un semn al deteriorarii pielii asa ca odata ce pielea este expusa radiatiei UV, productia de melanina creste in incercarea de a proteja pielea de alte daune. Cunoscuta si ca „foto-imbatranire”,  imbatranirea prematura este rezultatul expunerii neprotejate la razele UV. In astfel de cazuri pielea capata un aspect aspru, rigid, ridurile devin mai pronuntate si pot aparea pete si zone hiperpigmentate.

Desi cauzele imbatranirii premature ale pielii pot varia, expunerea la razele UV descompune fibrele de colagen si elastina in pielea sanatoasa si duc la formarea de riduri si falduri lasate. Arsurile solare frecvente sau orele petrecute in cabinele solare pot duce la o deteriorare ireversibila a pielii, iar simptome precum ridurile, pielea patata, aspra si rigida vor deveni din ce in ce mai pronuntate, in unele situatii ajungandu-se si la aparitia cancerului de piele.

Cum ne putem proteja de efectele negative ale soarelui

Deoarece nu putem evita complet soarele, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa minimalizam impactul, iar prima linie de aparare ar trebui sa fie limitarea expunerii. Acest lucru inseamna ca, daca dorim sa ne bronzam sub razele soarelui, ar trebui sa facem acest lucru doar pentru o perioada foarte scurta de timp, in functie de tonul pielii. Persoanele cu ten luminos, deschis nu ar trebui sa stea la bronzat pentru mai mult de 30 de minute, iar persoanele cu tenul inchis la culoare ar trebui sa se limiteze la sesiuni de bronzare de 50 de minute. Urmatorul lucru pe care oamenii il pot face pentru a reduce efectele soarelui este sa utilizeze cremele cu protectie solara si sa evite perioadele zilei atunci cand soarele este foarte puternic.

Pericolele metodelor de bronz artificial

Ridurile si bronzarea si grijile cu privire la expunerea pielii la razele soarelui au impins multe persoane sa recurga la diverse metode de bronz artificial. In timp ce daunele provocate de soare asupra pielii au un efect groaznic, se pare ca nici bronzul artificial nu este o metoda foarte stralucita de a ne modifica aspectul pielii. Fie ca alegem bronzul realizat cu creme autobronzate sau diverse spray-uri aplicate la saloanele de frumusete, fie ca alegem cabina solara, toate acestea duc la imbatranirea prematura si lezarea suprafetei pielii.

Leave a Comment