1999 Vietnamese Cooked Loose Puerh

Este vorba despre un ceai. Dupa ce am incercat cu Mihaela saptamana trecuta doua sortimente de ceai minunate (pe care le-a descris ea AICI), am ramas cu gandul la acel Pu-erh minunat pe care am avut ocazia sa-l incerc si anume Sheng 2003. Nu am cuvinte suficiente (si nici experienta necesara) pentru a descrie gustul si aroma acelui ceai, cert este ca m-a incantat peste masura si mi-a gadilat simturile. Dupa acea placuta experienta cu Sheng, am incercat acasa (am luat de la Mihaela niste mostre de ceai de la Canton Tea primite de la Cosmin) un alt Puerh (mi se facuse dor) si anume unul provenit din regiunea de granita dintre Vietnam si provincia chineza Yunnan.
Sortimentul se numeste 1999 Vietnamese Cooked Loose Puerh, nume din care isi poate da oricine seama regiunea de provenienta, anul recoltarii si faptul ca este prajit. Sortimentul face parte din categoria Puerh-urilor negre (prajit – Shu sau Shou), ceea ce-l diferentiaza destul de mult de cel incercat anterior care este unul verde (crud – Sheng). Sunt primele doua incercate si momentan cel pe care-l prefer e primul, acel Sheng 2003.
Pentru a-l prepara am incercat o varianta improvizata a metodei Kung Fu. De ce improvizata? Pai momentan nu am un ceainic mai mic de 140 ml ceea ce m-a condus la improvizarea unui gaiwan cu ajutorul unui bol de ceai de 100 ml.

Am folosit aproximativ 3-4 grame de ceai pentru acest volum de apa (incalzita la 95°C).  Am facut 7 infuzii, primele doua de 20 secunde, a doua si a treia de 30 secunde, a patra – 40 secunde, a cincea – 50 secunde, a sasea si a saptea – 60 secunde. Gustul a fost identic, nu am observat mari schimbari nici la a saptea infuzie.
Este un ceai ciudat pentru incepatori, mirosul e deosebit si pentru multi neimbietor poate. Insa gustul difera foarte mult de ceea ce am baut pana acum si nu ma poate face decat din ce in ce mai curioasa pentru a incerca noi sortimente de Puerh sau ceaiuri chinezesti.
Cat despre generalitati despre ceaiul Puerh? In China se spune ca este bun in combaterea bolilor de inima, previne imbatranirea, elimina toxinele din sange si colesterolul, previne cancerul, ajuta in problemele digestive si la pierderea in greutate, imbunatateste circulatia sangelui si este un bun “medicament” dupa mahmureala. Aceste beneficii nu sunt demonstrate insa multi le confirma.
Eh, acum ce va opreste sa nu cautati acest ceai? In Romania il gasiti la Magazinul Drumul Ceaiului din Cluj, se fac si comenzi prin telefon.

Close Menu