Fiind considerati unul dintre cele mai vechi soiuri de pe meleagurile romanesti, strugurii din gama Tamaioasa Romaneasca reprezinta apogeul aromelor ce se dezvolta in cadrul prelucrarii unui vin cu un caracter inconfundabil. Gustul dulce, sugerat chiar si de nume in sine, nu este nicidecum coplesitor, ci este considerat a fi o experienta a degustarii, fiind de multe ori preferat a fi servit ca atare. Cu toate ca denumirea acestuia include chiar si numele tarii noastre, parcursul soiului poate fi urmarit pana in vremea Greciei antice, fiind mai apoi preluat de toate popoarele din zona Marii Mediterane. Ajuns pe teritoriul nostru prin interventia ocupatiei romane, acesta s-a raspandit in toate colturile tarii, cele mai apreciate productii fiind semnalate in cadrul podgoriilor din Moldova, Muntenia si Oltenia. Avand posibilitatea realizarii unor culturi premium, multe dintre aceste zone produc in prezent vinuri cu denumire de origine controlata (DOC), acest detaliu reprezentand la randul sau un indicator al calitatii.

Caracteristicile sortimentului

Persistenta gustativa si olfactiva, precum si aroma de flori de salcam si tei ce aduc aminte de miere sunt considerate a fi trasaturile definitorii ale acestui soi de struguri. Aceste inflexiuni se accentueaza pe masura ce procesul de maturare este tot mai avansat , recomandarea fiind ca el sa nu depaseasca un interval de 7, 8 ani. Culoarea galbena ce este strabatuta de nuante chihlimbarii pe masura trecerii timpului este acompaniata de o cantitate semnificativa de zahar si un continut de alcool moderat.

Desi productia nu depaseste niciodata cantitati de 10000kg/ha, anii favorabili din punct de vedere al vremii duc la aparitia procesului de supramaturare, ce rezulta mai apoi in obtinerea unui vin licoros cu o aroma concentrata. Una dintre cele mai renumite crame de pe teritoriul tarii noastre care produce astfel de varietati este Budureasca. Situata intr-o zona cunoscuta pentru persistenta indelungata a anotimpului cald, aceasta confera un mediu propice de dezvoltare pentru soiurile ce dispun de potentialul de a inmagazina zahar. Daca si tu doresti sa incerci unul dintre cele mai bune vinuri albe de pe piata autohtona, nu ezitati sa comanzi vinul Tamaioasa Romaneasca de la Budureasca.

Indicatii de servire

Luand in considerare caracteristicile de baza ale sortimentului, pe langa invitatia de a-l degusta ca atare, recomandarile includ servirea acestuia din pahare inalte, cu picior, ce vor ajuta la prezervarea temperaturii, care in acest caz ca trebui sa fie considerabil mai scazuta decat la cele seci. Gustul aromat al vinului Tamaioasa Romaneasca de la Budureasca il recomanda la randul sau si pentru preparate dulci, aperitive sau salate usoare. Deoarece regulile consumului sunt pastrate chiar si in contextul unor varietati dulci, excesul nu este incurajat sub nicio forma, fiind un lucru bine cunoscut faptul ca zaharul ajuta la metabolizarea mai rapida a alcoolului in ficat, contribuind la starea de ebrietate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *